Nav Toggle

Hocker Farm

Residential Interior Design Project < £200k
External view of existing cottage and extension.
Gable wall of new extension.
new extension connection to existing cottage.
Connection of extension to existing cottage (back door).
Entrance hallway and view through to utility space.
Space-saving stair coordinating with 200mm timber wall boarding.  Hall / stair space is lit from glass-to-glass roof light over.
lounge / study space and view over Peak District rolling hills - exposed timber floor structure to maximise height
wardrobe wall plane / wall hung drawer unit and 'dinesen' bed have been designed to float over floor, maximising floor area.
en-suite screened by feature timber wall. roof light over spills light to ground floor spaces.
Limestone and douglas fir boards continues into en-suite. Frameless roof light over bathes the space in natural light.
before image

The brief was to extend a small cottage in Longnor in The Peak District.

Being a National Park, the external appearance was dictated by local context, and as such, materials had to be in-keeping with the existing cottage. Internally however, the clients were keen for the extension to be completely different in style. Typical of many cottages, low ceilings and small windows meant the existing rooms were somewhat dark. The brief therefore was to create a light, bright series of spaces, contemporary in style which offered an alternative type of living, contrasting with the 'cosy', cellular rooms of the original cottage.

Donald Architecture designed and delivered all aspects of the project, from superstructure through to furniture design. A structural engineer was the other project consultant.