Nav Toggle

Diesel House

Residential Conversion
The kitchen aspect
The kitchen.
Concrete worktop and floor.
Cross sawn oak doors and draws.
The kitchen.
Subtle LED lighting under the breakfast bar.
Mood and task lighting.
Hand crafted wall cabinets
Breakfast bar.
Original workbench and vice reinstated.
Dining area and kitchen
Custom made table and bench.
Bespoke staircase and micro concrete floor.
Bespoke staircase.
Bespoke staircase.
Bespoke staircase.
The lounge.
Diesel House
The lounge.
The lounge.
The lounge.
Multi functional custom made fire surround.
The lounge.
The landing.
Master bedroom.
Master bedroom.
The enlarged and lowered master bedroom windows.
Master bedroom.
Master bedroom bespoke shelving in the back of the headboard.
Master bedroom bespoke shelving in the back of the headboard.
Master bedroom bespoke shelving in the back of the headboard.
Master bedroom.
Free standing roll top bath in master en suite.
Master bathroom.
Master bathroom.
Bedroom two.
Bedroom two.
Bedroom two.
Bespoke eaves storage.
Detail shot of the nickle leaf pulls.
En suite two.
En suite two.
En suite two combining brass and chrome finishes.
En suite two herringbone tiles.
Bedroom three.
Bedroom three.
Bedroom three.
Bedroom three.
Utilitarian style shower room.
Utilitarian style shower room.
Utilitarian style shower room.
Handmade doors with steel straps and chrome bolts.
Utilitarian style bathroom visual.
The garage before the conversion.
These stables were demolished and bricks used in the conversion.
Exterior Visual.
A photo of the garage in June 1938.
Master bedroom mood board
Master bedroom mood board
Master bedroom mood board
Lounge mood board
Lounge mood board
Lounge mood board
Lounge mood board
Kitchen and dining mood board
Kitchen and dining mood board
Kitchen and dining mood board
Kitchen and dining mood board
Exterior of Conversion (Landscape has not been completed)
Exterior of Conversion (Landscape has not been completed)
Exterior of Conversion (Landscape has not been completed)

Built to originally house cars, Diesel House is now a converted three bedroom dwelling that looks over the idyllic Malvern Hills. Cream & Black were instructed to manage all aspects of the project, leading each stage of the build and design process. Cream & Black confidently made crucial decisions, such as selecting roof tiles, roof light positions and redesigned the front elevation to include windows and doors.

The design scheme was influenced by the building’s history and it was our intention to update the building with an industrial look. We were keen to recycle materials where possible, so the old water tank was dismantled and the panels were set into the external wall and painted petrol blue, adding a distinctive feature to the building. The bricks from the recently demolished on-site stable building were then used to create internal exposed brick walls. Timber cladding combined with render and metal panelling provides a juxtaposition between old and new and the windows were influenced by the design of the existing old Crittall windows.

The client’s brief encouraged our ideas to mix different materials together. The architectural designs include the mixture of galvanized steel, copper, brass, timber and chrome. An example of this is the staircase and entrance. The staircase is steel, timber and glass, whilst exposed pipework near this is galvanized steel and copper which link really well together.

Working closely with contractors and suppliers helped ensure the best possible finish for Diesel House and, for Cream & Black each stage of the build was important!