Nav Toggle

21st Century Manor House

Luxury New Build
Property of the Year
Aerial view from the South East
Aerial view from the East
Close aerial view from the East
Aerial view from the North
Aerial view from the West
Front of property at night - wide angle
Front of property at night - close angle
Rear of property at night - external space
Rear of property at night - external space
Living Room & Kitchen
Living Room & Dining Room
Fish Tank & Dining
Kitchen / Dining
Welcome Space
Welcome Space 2
Recreational Space - Pool
Pool Hall
Entertaining Space - Bar
Master Bedroom
Autumn

Heavily influenced by the work of Frank Lloyd-Wright, the client’s design vision was to create a 21st century eco manor house that truly represents modern architecture whilst being harmoniously integrated into its special landscape setting by both its form and the use of natural materials found within 100 miles from its location.

Set within a 70 acre estate, the property is curved at 90° to the rear in contrast to six faceted, heavily glazed front elevations that each take a different view towards the backdrop of a Grade II* listed viaduct within one of North Yorkshire’s most special landscape areas. The bold functional architecture features deep cantilevered brise soleil balconies at ground and upper levels and six large over-sailing monopitch roof structures; which when combined with the precision dry-laid Cumbrian slate; hardwood timber cladding and monocoque render create a truly unique architectural statement.

This new-build 15,500 ft² eco home is constructed from insulated concrete formwork with structurally insulated roof panels. Air-to-water and air-to-air heat sources, a 10Kw SPV farm and intelligent building management systems achieve an energy performance rarely surpassed for such a large property; scoring virtually code 5 as measured by the Code for Sustainable Homes and with an annual energy bill of little more than the average family home.

The large volume living spaces are optimised for family living whilst at the same time not compromising the overall design by being either impersonal or dysfunctional due to their scale.

The completed design provides both shared internal and external family and work space at ground level, casual internal / external space and private sleeping quarters on the first floor, with the lower ground floor being entirely dedicated to the recreational facilities of a pool/spa, large bar area, cinema, gym and guest accommodation; all which directly access the 600m² external entertaining terraces that are well sheltered from the predictable British weather by both the large wrap-around balcony to the ground floor of the property and adjacent mature woodlands.