Nav Toggle

Lana Filippova

Interior Designer Of The Year
Main lounge
Main lounge, chandelier
Main lounge, metal wall light
Master bedroom
Master bedroom. Glass swinging doors in to the dressing room
Master bedroom. View from the dressing room.
Master bedroom. Dressing room view through the glass swinging doors.
Master bedroom. Occasional chair.
Master bedroom. Laser cut bed spread.
Dining room.
Dining room. Sliding panels.
Dining room.
Dining room.
Kitchen.
Kitchen. Feature tiled wall with concealed lighting.
Kitchen. Twisted radiator and a view to the raised decking.
Kitchen.
Bathroom.
Bathroom. Glass floor feature tiles.
Bathroom. Ceiling light.
Bathroom.
Bathroom.

As an interior designer at Art of Interiors in Hale, I offer my clients service which is personal and answers their individual requirements. Always pushing the boundaries, I never “push” my clients to have something they are not comfortable with. In the end of the day, the purpose of my job is to create the interiors people feel at home in, not to fulfil my own creative ambitions.

I work with my clients very closely, listening to them and understanding their tastes and needs, translating them in to coherent and elegant designs, which are practical, yet look effortlessly put together.

My clients come back to me time after time. They recommend me to their friends and family. This tells me that I am doing things right. I get to design different properties, from a farm house, to a town house, from a modern build to a period property. Styles also vary from traditional to contemporary, but the end result is always current, yet timeless.

I was approached to design a 130 year old period property in Manchester. Spreading over 3 floors, with 7 bedrooms, 2 reception rooms, a dining room and a kitchen (which was situated in two separate rooms), there was a lot of scope but just as many challenges. The property needed an extensive refurbishment, full re-wiring, new heating and plumbing was urgently needed, old single glazed windows were literally falling out, not to mention a staircase from first to the second floor was missing. Apparently it was never built, although the top floor had 3 large bedrooms with cast iron fire places and a bathroom. The very first owner of the property did not want to use the top floor at all, hence there were no stairs. Some walls needed to be taken down to create lager spaces, like in the kitchen. Creating new En-suites were also needed for modern way of living.

The client with his demanding job and no time to research anything himself or supervise the refurbishment entrusted me to re-design the entire property. Although it appeared to be a blank canvas, there were many demands and constrains. The client wanted to retain all the original period features, like intricate covings and deep skirting boards, fire places and impressive window frames, even the Lincrusta in the hall, on the stairs and landing. At the same time, the interior scheme needed to be contemporary. I had a task to blend seamlessly the old and the new. The gentleman was carefully guided through the design process and always offered a choice, so the feeling of being in control of the decision making was always present. The meetings were brief and intense. The information presented to my client had to be well thought through, with solutions to the problems, limited number of choices, which had solid foundations. In a way, it was easy working with my client, as I would get instant and clear decisions on the presented choices. He was sure of what he liked, but lacking imagination, he relied on my ability to visualize the finished look.

All period features were lovingly restored or replicated where it had to be renewed. Now the interior is thoroughly contemporary. Every piece of furniture, light or ornament was carefully chosen. Each piece could stand on it own as a feature, yet they all work together in harmony.
The client is extremely happy with the result. There were no compromises made in order to create a contemporary interior in this period property. Now he can see that he can get the best of both worlds.

Images in brief:
Lounge:
Favouring a masculine look and colours, the greys are dominant. The look is softened by the use of raspberry and aubergine colours in accessories. The contrast in textures makes the interior more playful and tactile. The textured velvet scatter cushions sit comfortably on the wool pin stripe “suiting” material upholstering the furniture. Every element is meant to add something to the room, nothing is there for the sake of filling the empty space. The metal sculptural “woven” like wall light above the fire place is echoed by the metal mosaic used in the traditional fire surround. The impressive glass loop chandelier adds a touch of grandeur.

Master bedroom/dressing room:
Having 7 bedrooms gave the opportunity to use one of the rooms adjoining the bedroom as a dressing room. Glass swinging doors were fitted between them, which create an open plan look when fully opened. The doors were made in bronze semi transparent glass with bespoke sand blasted design on them. Both rooms were treated as one space, so the colours and finishes flow. However, various nuances give both rooms individuality. Interesting wall coverings made from bark and silver foil, shaggy pile carpet, laser cut bed spread fabric, mock croc bolsters, devore voile curtains and hand blown glass chandeliers, all come together to create a visually stimulating space. Soft and muted blue/green colours in accessories complement the rich chocolate brown and fresh white main colours of the room.

Dining room:
The brief for the dining room was to design a sumptuous and atmospheric formal dining space. To achieve this and retain a masculine look, dark coloured woven wall covering was used with a fine and hardly noticeable but essential for reflecting the light metallic thread. Sleek but glamorous crystal wall lights are mirrored in the black marble floor. Sliding panels in black Japanese wool with abstract woven design in neutral colours accentuate the high ceilings. Another impressive period fire place graces the centre of the chimney breast.

Kitchen:
No fuss and clean lines were demanded for the kitchen. It is a no nonsense, contemporary kitchen, but like in the rest of the house it is full of surprises. The polished black granite floor continues from the dining room and contrasts with “river washed” granite of the worktops in a metallic silver grey colour. Rich brown wood with grey hints adds texture and warmth. The Roman blinds on the windows in an abstract geometrical pattern combine all colours used in the kitchen and look like art. Further interest is added with a feature wall, covered in a 3D tiles and lit from the sides.

Bathroom:
The client wanted to have a minimalistic look but with a statement. This was achieved by the use of crushed glass tiles on the floor. Their mirrored backing reflects the contemporary glass light fitting directly above. Surrounded by the austere grey tiles and plain deco, these amazing Italian tiles leave an unforgettable impression in everyone’s mind. The seemingly plain grey tiles are used in 2 different shades and various sizes to define the areas and even with 3D curved effect above the bath.