Nav Toggle

Eco Holiday Retreat

Best Eco/Sustainability Build
Best Family New Build
Best Innovative Design
Eco Holiday home external 1
Eco Holiday Home External 2
Eco Holiday Home Interior 1
Eco Holiday Home Interior 2
Eco Holiday Home Interior 3

Pod Space Eco Holiday Retreat

Pod Space have long been providing a superior quality of design and manufacture in the garden buildings market and have seen a surge in enquiries for holiday homes. With this in mind the Eco Holiday Retreat was designed using the same high quality of building materials yet without compromise to the eco credentials. The brief was to design a holiday retreat that would complement and enhance its natural environment whilst providing the family with a comfortable open plan space which would promote enjoyment of their time toether.

The construction stays true to the Pod Space design style making use of FSC Siberian larch cladding to the bulk of the structure with additional dry slate walling to the extensions of the main building. The windows and doors are timber framed with low E double glazed energy glass. The roof is finished with green guide “A” rated BRE steel panels whilst apex rooflights allow additional light in the bedrooms. Downstairs the living area is majority open plan to promote the social interactions of the family on holiday. The additional circular room downstairs with its full height windows makes the best use of the views and provides a sanctuary away from the main living area.

The addition of the “snug” at the far end of the main open plan living area provides a separate warm living space in which to retreat. A central feature to this room is the wood burning stove. The high specification kitchen has been located to be a highly visible and a central hub to family holiday activity.

Internally the building features low energy lighting and FSC timber flooring in the main living areas with natural rubber flooring in the remaining areas. Sliding doors and full height windows feature throughout the downstairs to allow the user to interact with their environment and upstairs doors leading out on to outer terraces encourage the user to access the outdoors.

Lighting throughout the building has been specified to be low energy whilst still providing the user with lighting options to reflect the changing environment and mood. High levels of insulation to exceed modern house standards have been specified as well as Scandinavian under floor heating to keep energy consumption and running costs low.

The rooms have been designed to enhance the interactions of family life whilst still providing adequate quiet space to retreat to. The building has been designed to complement its environment and sit quietly within its location.

Pod Space Ltd.
September 2012

info@pod-space.co.uk